Vanredne mere štednje u javnom sektoru u Kikindi

0
9

Naprednjačka vlast u Kikindi, usled nedovoljnog priliva novca u opštinsku kasu, nije u mogućnosti da izmiruje dospele finansijske obaveze.

novacZbog toga po hitnom postupku, da bi se izbegao bankrot, uz rebalans budžeta, uvodi za budžetske korisnike vanredne mere racionalizacije i štednje koje, ako se na sutrašnjoj sednici SO sa njima slože odbornici, a po svemu sudeći hoće, startuju na snagu odmah. Opštinsko veće je preciziralo šta u javnom sektoru treba da se učini da bi se nadoknadio budžetski minus za prvih šest meseci od nekoliko stotina miliona dinara u odnosu na plan. Tako se, između ostalog, zabranjuje svima koji su na opštinskim jaslama da se ubuduće zadužuju. U slučaju da se direktori ogluše o ovu naredbu, nadležni u opštini će ekspresno reagovati i sankcionisati takvo ponašanje.

Osetni raskorak preambiciozno projektovanog opštinskog računa već od ovog meseca osetiće po džepu i zaposleni u lokalnom javnom sektoru. Zbog toga se osetno smanjuje iznos za plate u javnim firmama: u Direkciji za izgradnju grada, komunalnom preduzeću “6. oktobar”, Opštinskoj stambenoj agenciji i Toplani za 30 odsto, a u Agenciji za poljoprivredu i malu privredu za 20 odsto.

Podsećamo da u “Autoprevozu”, Gradskom zelenilu i Informativnom centru Kikinda od ovog meseca će se isplaćivati samo minimalac.

Izvor: radio021