Evropski priznat rukometni turnir na pesku avgusta u Kikindi

0
12

Četvrti po redu rukometni turnir na pesku, od 1. do 3. avgusta održaće se na terenima SC „Jezero”.

Ekipa treba da broji minimum 6 igrača, a pravo na učešće imaju i muške i ženske ekipe. Turnir je uvršćen u kalendar Evropske rukometne federacije i boduje se. Kotizacija po ekipi je simboličnih 2.000 dinara.

Pravila rukometa na pesku

Teren za igru je dimenzija 27×12 m, a podloga na kojoj se igra je pesak. Teren se sastoji od 2 golmanova prostora i centralnog polja za igru, dimenzija 15×12 m. Linije su obeležene eleastičnom trakom ili kanapom u boji, širine do 8cm. Sem spoljnih linija terena (gol-out i out), povučene su jos samo linije na 6m (kao linije koje su pralaelne sa gol-out linijom, na rastojanju 6m od gola. Igrači nastupaju bosi (dozvoljeno je nošenje čarapa). Golovi su standardnih rukometnih dimenzija 3×2 metra. Prostor za izmene se nalazi sa jedne bočne strane terena za jednu, a sa druge strane terena za drugu ekipu. Igrači se menjaju celom dužinom polja za igru.

Utakmice se igraju loptama koje su manjih dimenzija od onih za klasičan rukomet. Lopte su izrađene od neklizajuće, standardno narandžaste, gume (prilagođene su velikom broju ljudi, ne ispadaju, lake su, svako ih može uhvatiti i baciti).

Ekipa se sastoji od maksimum 8 i minimum 6 igrača, a za vreme igre, u terenu igraju 3 igrača i golman. Igraču koji je u posedu lopte, dozvoljeno je da napravi maksimum 3 koraka. Loptu može držati 3 sekunde. Dozvoljeno je i odbijanje lopte od tla (teško izvodljivo), kao i spuštanje lopte na tlo. Ako lopta ostane na tlu duže od 3 sekunde, isti igrač nema pravo da je uzme. Kao i u rukometu, dozvoljene su „leteće” izmene. Posle primljenog gola, utakmica se nastavlja golmanovim bacanjem, tj. igra se „bez centra”.

Utakmica se sastoji od dva perioda u trajanju od po 10 minuta. Pauza izmedu perioda traje 5 minuta. Postignuti golovi se vrednuju na specifičan način. Gol se vrednuje jednim poenom, a ukoliko je postignut na atraktivan način (gol postignut kada igrač loptu prima i upućuje ka golu u istom skoku – tzv. “cepelin”, piruete,…) gol onda donosi 2 poena. Golovi koje postigne goman vrede 2 poena. (Poseban način računanja poena je posledica želje da se igra učini što atraktivnijom za gledanje.) Gol postignut iz kaznenog udarca sa 6m (šesterac) vredi 2 poena. Ekipa za pobedu u svakom od perioda dobija po jedan bod. U slučaju remija, tj izjednačenosti u postignutim poenima na kraju jednog od perioda, pobednik tog perioda, a samim tim i osvajač jednog boda, se dobija u produžetku, pravilom “zlatnog gola”. Oba perioda, kao i produžetak (pravilo “zlatnog gola”) počinju sudijinim bacanjem na sredini terena. Utakmica se može završiti sa 2:0 ukoliko jedna od ekipa pobedi u oba perioda, tj. 1:1, ukoliko svaka od ekipa bude bolja u po jednom periodu igre. U tom slučaju, pobednik se dobija pravilom “igrač protiv golmana”. Pravilo “igrač protiv golmana” predstavlja naizmenično izvođenje kontranapada, u kome učestvuju jedan igrač i golman ekipe koja napada i golman ekipe koja se brani. U prvoj seriji se izvodi naizmenično 5 kontranapada svake ekipe (moraju biti u pitanju različiti igrači), a u slučaju istovetnog broja osvojenih poena (i u pravilu “igrač protiv golmana” jedan gol može doneti 1 ili 2 poena), igra se nastavlja naizmeničnim izvođenjem po jednog kontranapada za svaku ekipu.

Da bi bili izbegnuti prekidi igre, golmanima je omogućeno da, uz sudijsku dozvolu, uvedu u igru rezervnu loptu (po jedna se nalazi iza svakog od golova). Time se omogućava kontinuirano igranje, tj. izbegavaju se nepotrebni prekidi igre. Igrač koji je isključen ima pravo povratka u igru (ili zamene) čim ekipa koja je u posedu izgubi loptu. Dva isključenja istog igrača dovode do njegove diskvalifikacije (sa pravom zamene). Ekipe imaju pravo na po minut odmora u svakom od dva perioda igre. Meč sude dvoje sudija.

Prijave na telefon:

0606575454 – Boris Vukašinović
0642502955 – Goran Ristić
0638943177 – Miroljub Maćoš