Zabelela se Kikinda

0
12

U Kikindi će danas biti oblačno i hladno sa snegom, a očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 centimetara. Prestanak padavina očekuje se u ponedeljak.

Ledena kiša, sneg, niske temperature i jak vetar uslovili su da se saobraćaj ovog jutra obavlja otežano na gotovo celom području Srbije. Kako je jutos saopštio AMSS, snega na kolovozu ima od jedan do pet centimetara na skoro svim putnim pravcima, a na pojedinim deonicama ima i poledice. I pored teških uslova putevi su prohodni, a autobuski saobraćaj se redovno odvija. Iz Zimske službe Kikinda apeluju na vozače da prilagode vožnju uslovima na putu.

Najzastupljenija aktivnost građana Kikinde tokom dana biće čišćenje snega. Po zakonu, sva fizička lica, preduzetnici i pravna lica imaju obavezu da uklanjaju sneg i led ispred svojih objekata.

Propisano je da su za uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara koji se nalazi ispred stambene zgrade, ispred poslovnih zgrada i poslovnih prostora, ispred stambeno-poslovnih zgrada, objekata u izgradnji, oko neizgrađenog građevinskog zemljišta i sa drugih saobraćajnih površina u javnom korišćenju (interne saobraćajnice, prilazne staze, pešačke staze oko zgrada ili između njih i sl.), odgovorna pravna i fizička lica koja ih koriste kao vlasnici, korisnici nepokretnosti, zakupci… Uklanjanje snega i leda sa površina obavlja se tako da se ne zatrpavaju slivnici i da sneg i led ne ometaju saobraćaj na kolovozu i prolaz pešaka trotoarom. Za one koji izbegavaju ovu obavezu, predviđene su novčane kazne.